Balkezes vagy jobbkezes? A dominancia kialakulása

A bicskei baba-mama klub facebook-csoportjában osztotta meg az alábbi történetet egy anyuka:
“A 6 éves kisgyermek iskolakezdés előtt áll hamarosan, viszont szülei szerint még nem dőlt el, milyen kezes. Használja mindkét kezét, de egy adott kezet mindig egy adott cselekvéshez. Például ballal rajzol, színez, de jobbal dob. A szülők úgy döntöttek, szakemberhez fordulnak, mi a teendő ilyenkor. A neves szakember megvizsgálta, felmérte a gyermeket, majd azt mondta, hogy jobbkezes, így azt kell használnia mindenhez. Le kell szoktatni a balkezes rajzoláshoz. Ehhez neki is kezdtek a szülők. Ám a gyermek onnantól kezdve nem rajzolt, nem színezett, sírt, azt mondta utálja a jobbját és ütötte azt. A kétségbeesett szülők így felkerestek egy másik szakembert, szintén elismert, évtizedek óta pályán lévő, csak úgy, mit az előző. Ő azt mondta, a gyermek balkezes. A család megnyugodott valamennyire. A gyermek örül, hogy használhatja a balját, s arra, amire csak szeretné. De ezek után mindig ott fog bennük motoszkálni, hogy jól döntöttek-e…”

kézValóban, az ember borzasztóan el tud bizonytalanodni a saját gyermekével kapcsolatban. Főként, mert annyi információ kering körülöttünk, hogy az ember azt sem tudja, hová kapjon. A dominancia fejlődésére jellemző, hogy az idegrendszer érésével párhuzamosan, kb. 4-6 éves kor között jelentkezik a dominancia kialakulása, megszilárdulása. Ténylegesen 8 éves kor körül stabilizálódik egyértelműen valamely oldalnak a dominanciája. Éretlen idegrendszeri működésre jellemző a keresztezett dominancia, amiről akkor beszélünk, ha a domináns fül, szem, kéz és láb nem azonos oldalon található, ilyenkor játékos keresztezett mozgásokkal lehet stabilizálni a dominanciát. Amennyiben keresztezett dominancia figyelhető meg, az nehezítheti a tanulás folyamatát,mert problémássá válhat a saját testen való tájékozódás, ami nehezítheti a tér-és időbeli tájékozódást, az irányok síkbeli észlelését.

Amíg a dominancia nem egyértelmű, nagy körültekintéssel szabad csak “belenyúlni”, hiszen könnyen okozhat (a fenti esetben is látható) pszichés, érzelmi zavarokat, sőt, tanulási nehézségeket! Nem tudom, mi volt az oka a szakembernek a jobbkezesség megállapítására, azonban a szülő helyesen cselekedett, ha a gyermek érzéseire figyelve, reagálva további szakemberekhez fordult.

Kerekesné Vincze Judit, konduktor

Az olvasási, írásbelii problémák hátterében gyakran a téri tájékozódás zavara áll, amelyben a saját test a kiindulópont. A számolási műveletek elsajátítása is nehézségbe ütközhet, mivel a gyerek számolás közben irányt téveszthet, s így a végeredmény már nem lesz helyes.

A testséma fejlesztésének első lépése az önmegfigyelés, pl. a tükör előtt. Először a gyermek a saját külső tulajdonságait figyelje meg (hajszín, szemszín, nagyság), ezután a ruházatát. Ezután a család többi tagját is vegyék szemügyre. Ha már mindenki sorra került, játszhatunk rendőröset:  adjunk valakiről személyleírást, s a gyermek próbálja meg felismerjni, ki a keresett személy. Ha kitalálta, cserélődhetnek a szerepek. A játék a megfigyelőképesség mellett a szókincset is fejleszti.

A mimika és a  gesztusok megfigyelésével a gyermekek megtanulhatják alapvető érzelmek kifejezését (pl. szomorúság, vidámság). Az arcjátékot élvezetesebbé tehetjük, ha szituációhoz kötötten adjuk elő (pl.: ajándékot kap – öröm, elveszett a játék – szomorúság). Képekről is megpróbálhatják felismerni az érzelmeket.

A közös fotók nézegetése is hasznos lehet, amelett, hogy nagyon élvezik a gyerekek. A kisgyerek önazonosításának kialakulásához ugyanis elengedhetetlenül fontos, hogy pontosan ismerje fel magát, tudatosuljanak benne a fejlődés során végbement változások.

A testrészeik mozgásának, szerepének tudatosítását segíthetjük azzal is, ha nyomatot készítünk a család minden tagjának kezéről, lábáról. Ez is jó alkalom a megfigyelésre, hiszen összehasonlíthatjuk a lenyomatokat.

A testrészek tornáztatása, azok megnevezesével is fejlesztő és szórakoztató egyben. Pl. az Előre a kezedet, utána hátra… kezdetű dal segítségével.

A koordinált mozgás, valamint az egyensúly fenntartása szorosan kapcsolódik a testséma kialakításához. A mérlegállás, az egyvonalon való járás mind ezt fejleszti. Ez utóbbit lehet nehezíteni: a gyerek járás közben babzsákot vigyen a fején, később pedig még egy kanalat is a kezébe adhatunk, melyben egy tojás van.

(http://www.fejleszto.eoldal.hu/cikkek/a-dominancia_-testsema.html alapján)