Hasznos tanácsok kirándulóknak

Kedves Kirándulók!

Az erdők, a természeti környezet megőrzése és az erdőben kikapcsolódást keresők nyugalma érdekében bizonyos szabályok ismerete, betartása fontos és szükséges.

Image courtesy of chrisroll  FreeDigitalPhotos.net1. Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja. Az erdőgazdálkodó a szabad látogatást bizonyos esetekben (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély, erdőgazdasági munkák stb.) korlátozhatja. Az erdő bár közcélokat szolgál, nem közterület.

2. Az erdőterületen gépjárművel, motorral közlekedni tilos. Az erdőben üdülés, sportolás és kirándulás céljából emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti utak bizonyos részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki ott tartózkodhat, de az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben nem okozhatnak kárt, illetve nem zavarhatja indokolatlanul az ott tartózkodók (pl. gyalogosok, kirándulók) pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet. Kerékpározásra és lovaglásra a jelölt gyalogos turistautat csak abban az esetben szabad használni, ha ez kerékpáros ill. lovas használatra is kijelölt út!

3. Kutyát sétáltatni kizárólag pórázon szabad! Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, zavarhatják az erdei állatokat, és számos betegséget kaphatnak el a vadon élő ragadozóktól.

4. Az erdők védelme érdekében be kell tartani a tűzvédelmi szabályokat. Tüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani. Tűzrakás előtt tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, aktuális információ a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól vagy az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is!

5. Légy tekintettel az erdészek munkájára. Közel 200 éves múltba tekintő szakmájukkal, nevelik, védik, őrzik, ápolják erdeinket, az erdő életközösségét.

Image courtesy of dan  FreeDigitalPhotos.net6. Soha ne fogj meg feleslegesen egyetlen állatot sem, még akkor, sem ha úgy gondolod elveszett, vagy árva. Szülei féltő tekintete rejtve figyeli kicsinyét, akit te valószínű észre sem veszel. Inkább figyeld meg, fényképezd le! Ezzel az aprócska óvatlan, érintéssel pusztulásra ítélheted őt! Az ember szagát magukon hordva szüleik, társaik elhagyhatják őket.

7. Ha békát, apró rovart, hernyót mégis kézbe veszel, azt csak rövid ideig tedd, és mindig oda rakd vissza ahol megtaláltad. Figyelem! Ezen élőlények bizonyos részei (pl. a hernyók testét borító szőrök) gyakran bőrirritációt okozhatnak, ezért érintésüket inkább kerüld el.

8. Ne szakítsd le a virágzó növényeket, hogy más is gyönyörködhessen szépségükben. Otthon a vázában úgyis rövid időn belül elhervad.

9. Fokozott óvatossággal közelíts bármihez, ami veszélyes vagy mérgező lehet, vagy bármilyen módon káros az egészségedre. Ha nem vagy benne biztos, hogy veszélytelen, inkább ne kockáztass!

10. A természetvédelmi területen tilos az élőlények (növények és állatok) és azok élőhelyeinek veszélyeztetése, elpusztítása. A védett növényeknek, állatoknak már a gyűjtése is bírságot von maga után. A természetvédelmi terület határát a térképek jelölik, a terepen tábla jelzi.

11. Magatartásoddal kíméld az élővilág nyugalmát! Élvezd csendben a természet szépségeit! Hangoskodásoddal ne verd fel az erdő csendjét! Az erdei állatok megfigyelésére is csak csendben van esélyed. Légy csendben, hogy halld az erdő szavát!

12. Kérjük, az erdőterületen ne szemetelj! A kirándulás során keletkezett hulladékot vidd magaddal a legközelebbi szemetesig – vagy akár az otthoni hulladékgyűjtőbe! ”Kirándulásaid során csak a lábnyomodat hagyd az erdőben, és csak az emlékeidet vidd magaddal!”

13. Az erdő természeti értékeit mi, emberek veszélyeztetjük a legjobban. Erdei sétáink során ne térjünk le a kijelölt turistautakról, kiépített sétautakról. A felesleges taposás évtizedekkel visszavetheti a fiatal erdők növekedését, elpusztítja a védett növényeket és azok élőhelyeit.

+1 Ne feledd: vendégségben vagy az erdőben, viselkedj ehhez méltóan.

Lunk Eszter

erdei iskola vezető

 

Image courtesy of chrisroll FreeDigitalPhotos.net